RODE MERLOT WIJN VAN DE MERLOT DRUIF

RODE MERLOT WIJN VAN DE MERLOT DRUIF

Op de rode merlot wijn blog worden verschillende artikelen geschreven over allerlei rode wijnen. Om te beginnen is het goed een achtergrond te hebben van de rode merlot. Hieronder wordt beschreven waar de rode merlot van afkomstig is en waar de wijn van gemaakt wordt. Naast de rode merlot wijn, worden er ook andere rode wijnen uitgelicht komende blogs.  

RODE MERLOT WIJN VAN DE MERLOT DRUIF

Zoals de naam zelf al laat klinken, is de rode merlot wijn afkomstig uit de Franse streek, Bordeaux. De merlot druif groeit in het noorden en oosten van de Bordeaux regio.

Verschillende kleuren rood, of oranje?

Rode merlot wijn wordt gemaakt van blauwe druiven, hierbij is bijna 100% puur merlot sap. Het is niet (wat overigens nog steeds gedacht wordt) het sap wat de wijn de mooie rode kleur geeft, maar de kleurstoffen uit de schil.rode merlot oudere wijn kelder

Dit gebeurt tijdens de gisting die meestal rond de twee weken duurt. Zoals u hieronder kan lezen zijner verschillende tinten in de rode kleur. Dit heeft te maken met natuurlijk de soort (licht of donkerder) maar ook het ouderdom.

 

 

Rode merlot wijn heeft passie in jongere wijnen maar ook vooral in deze oudere wijnen. De oudere wijnen kunnen een wat meer bruinere of oranje achtige kleur hebben.

Tegenwoordigrode merlot wereld wordt de rode merlot over de hele wereld verspreidt. Italië, Zuid-Afrika, Zuid-Amerika, Nieuw-Zeeland en Australië zijn allemaal landen waar de wijngaarden al zijn aangeplant. Hoewel de beste merlot natuurlijk nog steeds uit de Bordeaux komt, zijn er steeds meer landen die hieraan proberen te tippen.

 

Textuur & smaak

De aroma’s van de merlot met pruim, kers, jam en truffel maken de wijn verleidelijk. De merlot heeft een wat zachte, fruitige smaak en heeft meestal een lage zuurgraad.

Ook valt de rode merlot wijn makkelijk te combineren met verschillende gerechten. Rood vlees, eendenborstfilet, pasta’s, maar ook geroosterde vlees soorten als entrecote, spareribs en hamburgers, kortom er is genoeg mogelijk.

 

rode merlotVershillende druiven soorten:

Demerlot-druif wordt ook vaak gecombineerd met zijn broertje, die uitdezelfde streekt komt, de carbenet sauvignon. Deze wijn kenmerkt zich vaak door een sterkere wijn met een hele donkere kleur. Daarnaast heeft de wijn een hoog tannine gehalte.

 

 

Er zijn dus velen verschillende rode wijnsoorten en dit komt door de verschillende druiven soorten.

rode merlot druif

Naast de merlot een druif soort die u niet moet verwarren met de Cabernet Sauvignon is de Cabernet Franc, deze wordt normaliter gebruikt voor mengsels. En wordt gekenmerkt door zijn lichtrode kleur en een peper getinte smaak.

 

Andere rode wijn (druif) soorten:

rode merlot druiven soorten

 

  • De Pinot Noir deze druif wordt over de hele wereld gezien alhoewel bekend is dat deze druif moeilijk kan groeien en bij een hogere temperatuur smaak kan verliezen.

 

  • Nog een Italiaanse is de Nebbiolo. Deze druif wordt gekenmerkt door een donker rode kleur en wordt als krachtige sterke wijn beschouwt.

 

  • De Sangiovese is een meest voorkomende in Italië. De druif kunt u wel kennen van de Chianti, deze laat zich kenmerken door niet zijn fruitsmaken maar veelal de combinatie met verschillende soorten eten. U ziet deze tegenwoordig steeds meer.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *