AANKOOP OUDE WIJN WAAR MOET U OP LETTEN?

AANKOOP OUDE WIJN & DRINKEN WAAR MOET U OP LETTEN?

U heeft een aankoop oude wijn gedaan en wilt nu graag weten of deze überhaupt drinkbaar is. En daarnaast wat heeft u nog eigenlijk precies gekocht? Of wilt u weten of er bezinksel in de oude wijn uit 1970 zit die u uit de kelder wilt halen?

Na aankoop oude wijn:

Zorg dat de oude wijn goed op temperatuur ligt, de beste plek is uw kelder. De ideale wijnkelder temperatuur is 12 graden en daarbij een relatief luchtvochtigheid gehalte van tussen de 55 en 65 procent. Wilt u de wijn drinken of een oudere wijn uit de kelder halen om te drinken? Dan wilt u zorgen dat u de fles allereerst een tijdje rechtop zet. Zo kan het bezinksel gaan zinken.

Drinken van de oude wijn

Na aankoop oude wijn of als u een oude wijn heeft liggen in de kelder, en deze wilt gaan drinken lees dan goed verder. Zorg ervoor dat u kort voordat u de oude wijn wilt gaan drinken uit de kelder haalt. Zo ongeveer maximaal een uur van te voren, dit omdat deze dan goed op temperatuur is. Wat u absoluut wilt vermijden is de fles nooit koelen in de koelkast of vrieskast. Dit is uitermate slecht voor de kwaliteit en de smaak van de wijn. Daarnaast wilt u zorgen dat de fles ten alle tijden rechtop blijft staan en niet geschud wordt. Een andere handige manier is om deze in de kelder schuin in een mandje te leggen. Ook tijdens het schenken van de wijn wilt u de wijn zo min mogelijk bewegen in verband met het bezinksel.

aankoop oude wijn schenken

Let op: ontkurkenmet risico’s

Af en toe heeft men nog wel eens de neiging om een oudere wijn te ontluchten en deze dus vroeg te ontkurken. Doe dit niet, ontkurk de wijn met een zeer degelijke kurkentrekker vlak voor u de wijn inschenkt. Ook omdat de kurk extra fragiel is na al die jaren. Daarnaast wilt men nog wel eens de wijn decanteren en het overschenken in bijvoorbeeld een karaf. Ook dit raden wij af omdat er dan smaak verloren kan gaan. Zoals eerder al genoemd is het te lang blootstellen aan lucht ernstig schadelijk voor de smaak van de oudere wijn. Schenk vervolgens de wijn voorzichtig in zonder te schudden of te schokken.

 

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *